To av Stavangers fremste institusjoner innen mat og drikke, Spiseriet og Lervig Aktiebryggeri, har gått sammen om å skape en ny øl. Nå er CAPO serveringsklar på Stavanger konserthus.
– Vi er veldig opptatt av god mat og drikke, og er veldig glade for at vi nå kan tilby våre gjester et egenutviklet og lokalprodusert øl som man ikke finner noe annet sted. Så vidt meg bekjent er det ingen andre restauranter i Stavanger som har egenbrygget øl, forteller Andre Hovdenakk Slettevoll, kjøkkensjef i Spiseriet.
Vil du smake? Bestill bord på Spiseriet her – spiseriet.no/bestill-bord
Bryggkokk
Andre er over snittet interessert i øl, og har de siste tre årene skapt 70 ulike brygg på privaten.
– Det ligger i en kokks natur å like å lage oppskrifter og eksperimentere med smaker, og det er vel så moro med drikke som med mat. Jeg har hatt det veldig mye gøy med brygging de siste årene – det har vært en læringsprosess, men smaken har blitt stadig bedre! Jeg liker veldig godt å ta utgangspunkt i øl jeg smaker og så sette min egen tvist på det.
Spesialøl for storstuen
Hobbybryggeren hadde lenge gått med tanker om at Spiseriet burde ha sin egen øl, og fikk i høst «go» fra daglig leder i Spiseriet, Sigurður Rúnar Ragnarsson, om å sette i gang prosessen.
– Å lage en førsteklasses øl krever tid og ressurser, så da var det greit at folk som driver med dette på fulltid tok den jobben. Heldigvis har vi et av verdens beste bryggerier like i nabolaget, og Lervig var veldig positive når vi tok kontakt, forteller Andre, og gir ordet til Bjørn Thomas Romsøe fra Stavanger-bryggeriet:
– Lervig liker svært godt å samarbeide med dyktige, lokale aktører, og vi syns det har vært spesielt kjekt å jobbe med Spiseriet og konserthuset. Det har vært en veldig god prosess, og vi er fornøyde med at vi nå kan presentere et helt spesielt øl tilpasset Stavangers konsertstorstue, som jeg er sikker på at publikum vil sette stor pris på, sier Bjørn Thomas.
Les mer om Lervig Aktiebryggeri her – lervig.no
Store smil med CAPO
CAPO, som det nye ølet heter, er brygget for å treffe massene. Rammene rundt bryggerioppdraget Lervig fikk var å skape noe folkelig og lettdrikkelig, samtidig som det skulle være noe utenom det vanlige.
– Vi tenkte mye på hva slags øl vi ville brygge og hvordan vi skulle gjøre det. Allslags folk kommer på konserthuset, og allslags folk liker øl. Etter hvert gjennomførte vi smakinger, og gikk noen nye runder før vi fant riktig oppskrift. CAPO er et øl som store deler av publikum, kanskje alle, vil like. Alle som har smakt det så langt i prosessen har i hvert fall hatt et stort smil om munnen, forteller Andre.
CAPO-navnet ses på som en kobling til alt som gjøres i Spiseriet og konserthuset.
– Capo kan bety mye og alle betydninger kan vi på en idyllisk måte finne en kobling til her hos oss. Alle musikere kjenner capo som et redskap som brukes til å endre toneart på strengeinstrumenter. Ellers har man musikkuttrykket «Da capo» som betyr «fra begynnelsen», mens «El Capo» er kapteinen eller lederen – nøyaktig det både Spiseriet og Stavanger konserthus skal være. CAPO passer både til musikken, maten og funksjonen, forklarer Siggi.
Les mer om Spiseriet – spiseriet.no/om-oss
Identitetsskapende
Bjørn Thomas forklarer hva folk som bestiller en CAPO på konserthuset faktisk får i glasset:
– Jeg omtaler det som en APA (American Pale Ale) med en surølstvist. Vi har brukt humlene Citra og Mosaic, samt litt tysk surøl. Resultatet er en god øl med fin farge og skjønn smak.
– Dette ølet vil bli en viktig del av identiteten til konserthuset, og fungerer like bra til symfonien som til metalkonsert. Og vi har selvsagt hatt menyen i Spiseriet i tankene når vi brygget ølet, og det vil ikke være noe problem å pare CAPO med mye av maten vi serverer, legger Andre til.
Kvalitet i alle ledd
I første omgang er 1000 liter CAPO brygget, men de literene ventes å forsvinne fort.
– Det er mange som er nysgjerrige på dette ølet, og når folk har smakt det én gang, er jeg sikker på at de vil smake det igjen, sier daglig leder Siggi, som også påpeker at målet med dette brygget ikke er å tjene mye mer penger, men å opphøye opplevelsen for gjester i Spiseriet og på konserthuset.
For å sikre at ølen smaker fantastisk, har alt av tappeutstyr i baren i andre etasje i konserthuset blitt fornyet, slik at hele prosessen fra fat til glass er av ypperste kvalitet.
– Og selv om det ennå er vinmenyen som frister gjestene i Spiseriet mest, er det veldig viktig for oss å ha en bra ølmeny. Den norske ølkulturen har blitt sterkere og sterkere de siste årene, og med CAPO på plass, i tillegg til annet, har vi et meget attraktivt øltilbud her i Spiseriet, inviterer Andre.
Kombiner et besøk i Spiseriet med en CAPO og en konsert – se programmet her